Massage vid akut ryggsmärta

Akut ryggsmärta är extremt vanligt och är faktiskt en av de främsta orsakerna till att många människor anmäler sig sjuka till jobbet. En av de mest effektiva behandlingarna med resultat som håller även på lång sikt är massage. Men det gäller att hitta en massör med dom rätta kunskaperna och erfarenheterna.

Att akut ryggsmärta är så vanligt beror på att den nedre delen av ryggen håller uppe hela vår överkropps vikt och utsätts därför dagligen för både stress och belastning – speciellt under vardagliga rörelser som olika lyft och och när man vrider på ryggen.

Om du drabbas av akut ryggsmärta är du inte ensam. Cirka 80 procent av vuxna drabbas någon gång av ryggsmärtor, vilket gör det till en av de vanligaste orsakerna till funktionshinder världen över. Som många andra tillbringar du förmodligen en stor del av din tid sittandes. Det kan vara vid ett skrivbord, på bussen på väg till jobbet eller i din bil. Sammanlagt blir det många timmar och hela tiden utsätter du den nedre delen av ryggraden för en betydande kompression.

Men bara för att akuta ryggsmärtor förekommer ofta ska det definitivt inte ske rutinmässigt. Den där gnagande smärtan kan hos vissa patienter bli till en daglig plåga. När det inte längre hjälper med ispaket och din stretching inte längre ger någon effekt kan massage vara vägen tillbaka till en smärtfri vardag där ryggsmärtor är ett minne blott.

Orsaker till akut ryggsmärta

Skälet till din akuta ryggsmärta kan vara tillfällig – som till exempel ett extra hårt pass i trädgården under våren – eller så kan du ha drabbats av ett kroniskt tillstånd som leder till ryggont. Förutom skador av olika slag finns det ett antal riskfaktorer som gör det mer troligt att du kommer att uppleva ryggsmärta. Exempel på riskfaktorer är bland annat graviditet, viktökning, att vara mellan 30 och 50 år, ha ett jobb som kräver tunga lyft och psykiska problem som ångest och depression. Slutligen är en av de vanligaste riskfaktorerna att sitta i en stol under stora delar av dagen, framförallt om man sitter med dålig hållning och dåligt stöd för ryggen.

De flesta ryggsmärtor är av akut natur och varar i några dagar upp till några veckor. Om dina symptom varar längre än så kan du ha det som kallas kronisk ryggsmärta. Oavsett om ryggsmärtan är akut eller kronisk leder det ofta till stort lidande för individen.

Så vad är då lösningen för att få bukt med din ryggsmärta?

En vanlig lösning för ryggsmärtor är kirurgi. Men resultaten är långt ifrån garanterade. Till exempel visade en studie visade att kirurgi mot ryggsmärta bara var framgångsrik i 26 procent av fallen. Andra som lider av akuta eller kroniska ryggsmärtor ordineras kraftfulla smärtstillande mediciner. Dessa kan visserligen lindra smärtan men för med sig andra nackdelar som jobbiga biverkningar och risk för missbruk. Dessutom behandlar man bara symptomen med mediciner, inte det bakomliggande problemet.

Naturliga behandlingar mot ryggsmärtor

Det finns många naturliga alternativ för behandling av akut och kronisk ryggsmärta. Ofta ger dessa metoder god effekt och är mindre riskabla än kirurgi och läkemedel. Det ska dock inte glömmas att de bästa resultaten får man när traditionell sjukvård kombineras med olika naturliga behandlingar.

Träning, massage, yoga och sjukgymnastik är alla beprövade alternativ väl värda att prova på när du drabbats av akuta eller kroniska ryggsmärtor. Även meditation kan vara effektiv. En nyligen publicerad studie visade att mindfulnessbaserad stressreduktion (MBSR) och kognitiv beteendeterapi (KBT) gav patienter större förbättringar i rörlighet och minskad smärta jämfört med vanlig medicinsk vård för ryggsmärta.

Den bästa massagen mot ryggont

Så kommer vi slutligen till en av de allra effektivaste behandlingarna mot akuta ryggsmärtor, nämligen massage. Något du kan boka direkt hos oss!

Det bästa du kan ge din rygg!

Orsakerna bakom ryggsmärtor är komplexa, inklusive faktorer som stressnivå, ålder och viktökning. Men forskning visar att massage är en effektiv lösning för personer som lider av detta.

Den bästa metoden för att behandla ryggsmärtor med massage är vanligtvis ett långsiktigt förhållningssätt snarare än enstaka besök. Det gäller särskilt för kroniska smärttillstånd. Studier visar att bara några månaders massage, utförd av en licensierad terapeut, kan ge anmärkningsvärda resultat för patienter med ryggont. I en specifik studie fick patienter massage under tio veckors tid. Resultatet blev att 75 procent av deltagarna kliniskt sett hade förbättrat sina symptom. Här hos Massage Lomma erbjuder vi fantastisk ryggmassage, du kan boka direkt här på sidan.

Så lite som en timmes massage i veckan under minst tio veckor, kan avsevärt förbättra dina ryggsmärtor. Resultatet blir ett aktivare liv där du kan minska intaget av läkemedel. Dessutom kan du dra ner på mängden vilotid du behöver och spendera färre dagar i sängen.

Olika typer av massage har visat sig ge upp till sex månaders lindring från olika typer av ryggsmärtor. En kvalificerad massageterapeut kommer att kunna bedöma dina symtom och avgöra vilken kombination av tekniker som ger dig de snabbaste resultaten när det gäller att minska ryggont. Om du uppskattade den här artikeln har vi mycket annat läsvärt på sajten.

Söker du information om medicinsk massage?

Läs mer om medicinsk massage här.